Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap 280 g
  • 2 dl strösocker
  • 0.75 dl krossade polkagrisar 50 g

Gör så här

1
Vik små strutar av bakplåtspapper och fäst ändarna med en häftklammer. Placera strutarna i smala glas.
2
Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en ganska stor, tjockbottnad kastrull. Sänk till medelvärme när
3
smeten har kokat upp, och låt sjuda tills knäcken har nått 122 grader eller håller för starkt kulprov, se sidan 95. Rör om i smeten då och då.
4
Dra kastrullen från plattan och rör ner det mesta av de krossade polka­grisarna, men spar lite till dekor.
5
Klicka upp knäcken i strutarna.
6
Låt svalna lite och tryck sedan ner en klubbpinne och strö över lite extra polkagriskross. Låt svalna helt och förvara sedan i kylskåp.

Kommentar:
Tips! Till klubbpinne kan användas papperssugrör som på bilden. Leta i hobby­butiker på internet, eller använd kapade grillspett av trä.

Recept