Knäckig toscakaka med äpple

En extra ljuvlig toscakaka. Smeten är kolaaktig med knaprigt mandeltäcke.

Tillagningstid: 60 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 st äpple
  • 1 msk maizena
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kanel

Toscasmet

100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten.

3

Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Blanda majsstärkelse, socker och kanel och vänd runt äppelklyftorna i blandningen. Lägg klyftorna över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

4

Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.

5

Ta ut kakan och bred försiktigt tosca-smeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top