Knäckig rabarber- och jordgubbspaj

Du behöver rabarber ca 500 g späd 0.5 l jordgubbar 0.5 dl strösocker 1 tsk potatismjöl Pajdeg: 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • rabarber ca 500 g späd
  • 0.5 l jordgubbar
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk potatismjöl

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
2 msk ljus sirap

Garnering:

0.5 dl sötmandel hackad

Gör så här

1
Skölj rabarbern och skär den i små bitar. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Varva rabarber och jordgubbar i portionsformar. Blanda socker och potatismjöl. Strö över “frukten” i formarna.

2
Lägg mjöl, socker och vaniljsocker i matberedarens skål. Skär smöret i småbitar och tillsätt dem. Starta maskinen och kör till en smulig massa. Tillsätt sirap. Fortsätt att köra tills allt är blandat. Degen ska fortfarande vara smulig när den är klar.

3
Fördela degsmulorna i formarna och över dem den hackade mandeln. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 20-25 minuter.

4
Servera pajerna något avsvalnade med mjukrörd vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

5
Rabarbertips: Ärets första, späda rabarber växer snabbt till grova stjälkar. Har man en egen odling kan man fördröja tillväxten. Placera en låda över rabarberplantan under de första vårveckorna efter det att plantan kommit i gång att växa. Då kan man skörda späda och ljusa stjälkar under längre tid.


Kommentar:
Efter nässelsoppa passar det utmärkt med en rabarberpaj med jordgubbssmak. Ett krispigt pajtäcke med hackad mandel täcker hela härligheten.
Vid äggallergi servera med vispad grädde till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top