Du behöver
- 2 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 0.5 dl hela linfrön
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 dl dinkelmjöl
- 2-3 dl vetemjöl
Garnering
vatten till pensling
2 msk sesamfrön
0.5 dl pumpafrön
0.5 dl solroskärnor
1-2 tsk flingsalt
Gör så här
Värm mjölken och vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätskan och rör tills jästen löst sig.
Häll i honung, salt och fänkålsfrön. Blanda och tillsätt sedan linfrö, rågmjöl och dinkelmjöl. Blanda ordentligt och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget.
Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela i 20–24 degbitar. Kavla ut runda tunna kakor, tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Lägg över bröden på papprad ugnsplåt och pensla dem med vatten. Dekorera med sesamfrön, pumpafrön, solroskärnor och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Lättbakade knäckebröd med fänkålsfrön som passar fint till kräftorna. Kavla ut degen riktigt tunt för att knäckebröden ska bli knapriga i konsistensen.