Knäckebröd med solroskärnor

Du behöver 2 dl mjölk 3 dl vatten 25 g jäst 1 msk honung 1 tsk salt 1 msk hela fänkålsfrön 0.5 dl hela linfrön...

Tillagningstid: 20 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 0.5 dl hela linfrön
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2-3 dl vetemjöl

Garnering

vatten till pensling
2 msk sesamfrön
0.5 dl pumpafrön
0.5 dl solroskärnor
1-2 tsk flingsalt

Gör så här

1

Värm mjölken och vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätskan och rör tills jästen löst sig. 

2

Häll i honung, salt och fänkålsfrön. Blanda och tillsätt sedan linfrö, rågmjöl och dinkelmjöl. Blanda ordentligt och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. 

3

Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 1 timme. 

4

Sätt ugnen på 225 grader. 

5

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i 20–24 degbitar. Kavla ut runda tunna kakor, tillsätt lite mer mjöl om det behövs. 

6

Lägg över bröden på papprad ugnsplåt och pensla dem med vatten. Dekorera med sesamfrön, pumpafrön, solroskärnor och flingsalt. 

7

Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Lättbakade knäckebröd med fänkålsfrön som passar fint till kräftorna. Kavla ut degen riktigt tunt för att knäckebröden ska bli knapriga i konsistensen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top