RECEPT FRÅN IK

Klassiska semlor med krämig fyllning

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
26 portioner

Du behöver

    Deg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma malen eller stött
  • 0.5 tsk salt
  • 840 g vetemjöl (14 dl), 840 g
  • 150 g smör rumsvarmt
  • Fyllning till hela satsen:

  • 500 g mandelmassa
  • 1.5 dl mjölk
  • 7 dl vispgrädde
  • Fyllning till fyra semlor:

  • 75 g mandelmassa
  • 1.5 msk mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
2
Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
3
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
4
Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
5
Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
6
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Kommentar:
Tillagningstiden är 45 minuter + tid för jäsning och gräddning.

Recept