Du behöver

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • citron lite pressad
  • 225 g gruyère
  • 225 g emmentalerost riven
  • 1 msk majsmjöl
  • 2 msk kirskål
  • 0.5 krm salt
  • 0.25 tsk paprikapulver
  • 0.25 tsk muskotnöt riven
  • Tillbehör:

  • bröd vitt tärnat
  • päron skivade

Gör så här

1
Skär vitlöken mitt itu och gnid fonduegrytans insida med halvorna. Häll i vinet och citronsaften (ett tryck på citronen, inte mer) och värm långsamt. Flytta sedan grytan till det tända spritköket. Tillsätt ostarna, lite i taget, och rör hela tiden tills alltsammans smält.
2
Blanda samman majsmjöl och kirsch och rör ner i grytan när osten börjar bubbla. Sjud i 2-3 minuter under omrörning.
3
Tillsätt kryddorna, smaka av och servera med brödtärningar att doppa, päronskivor för att pigga upp smaklökarna och en grönsallad.

Kommentar:
Recept ur Fonduekokboken/ICA bokförlag. För fler fondue-recept klicka på länkarna.


Recept // Fler ostrecept