Du behöver
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 0,75 dl socker
- 3,5 tsk salt
- 5 g jäst
- 4 dl kallt vatten
- 1 dl rapsolja
- 6 dl vetemjöl
Gör så här
1
Blanda mjöl, socker och salt i en degbunke.
2
Rör ut jästen i lite av vattnet i annan bunke.
3
Blanda i resten av vattnet och rapsoljan i degbunken. Häll i jästvattnet. Blanda tills degen släpper från kanterna. Tillsätt eventuellt lite mer
vetemjöl om det behövs.
4
Ta upp degen på mjölat underlag, knåda bara lite, dela och rulla till 5–6 släta bullar. Lägg dem på en plåt, bricka eller fat.
5
Pensla med kallt vatten, lägg plastfilm över och låt degen vila på köksbänken i cirka 30 minuter. Ställ i kylen till nästa dag, eller några timmar om du gör degen samma dag.