RECEPT FRÅN IK

Kladdkaketårta med saffran

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 100 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 0,25 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 0,5 dl färskpressad apelsinsaft
  • Topping

  • 3 dl crème fraîche
  • 4 msk florsocker
  • 200 g vit choklad
  • dekorationspärlor små

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad.

3

Smält smöret i en tvåliters-kastrull. Tillsätt saffran. Dra kastrullen åt sidan.

4

Tillsätt sockret till smöret och rör. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör så att allt blir blandat.

5

Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl, apelsinskal, pressad apelsin och den smälta chokladen. Rör ihop till en slät smet.

6

Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten på en rund sockerkaksform (21 centimeter i diameter). Lägg papperet i botten på formen, smörj kanterna med lite smält smör.

7

Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 18 minuter. Den ska vara kladdig i mitten när den tas ut.

8

Låt kakan svalna i sin form. Vänd sedan upp den på tallrik och ta bort bakplåtspapperet. Vänd sedan kakan igen så att ovansidan hamnar uppåt.

9

Topping Vispa crème fraiche och florsocker med elvisp i en bunke, först kommer crème fraichen att bli lös men efter några sekunder blir den fast igen.

10

Bred crème fraichen ovanpå kladdkakan. Hyvla fina rullar av vit choklad med en osthyvel från baksidan av chokladkakan (all choklad går inte åt, men det är lättast att få till fina rullar från en hel chokladkaka). Lägg rullarna på tårtan. Strö på lite dekorationskulor.

11

 Ställ tårtan kallt tills det är dags att servera.


Kommentar:
Tips: Kladdkakan kan med fördel göras dagen innan.

Recept