RECEPT FRÅN IK

Kikärtsbiffar med morotssallad

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Kikärtsbiffar

  • 2 pkt kikärtor
  • 5 dl frysta gröna ärtor
  • 0.5 st gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1.5 dl pankoströbröd
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Morotssallad

  • 4 st medelstora morötter
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • olja till stekning
  • färsk koriander
  • Till servering

  • grekisk yoghurt eller rysk yoghurt
  • klyftpotatis

Gör så här

1

Kikärtsbiffar Skölj kikärtorna och låt rinna av. Lägg gröna ärtor och kikärtor i en matberedare monterad med kniv och mixa. Det får gärna vara lite grovmixat med en del hela kik-ärtor och ärtor kvar.

2

Lägg över i en bunke. Grovriv löken och rör ner den tillsammans med tomatpuré, panko, ägg, salt och peppar. Låt blandningen stå i 15 minuter.

3

Morotssallad Grovriv morötterna. Rör ihop risvinäger, socker, salt, chiliflakes och sesamolja. Rör tills socker och salt löst sig.

4

Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme. Rör om så att de inte bränns.

5

Häll dressingen över morötterna och blanda. Vänd till sist ner sesamfröna.

6

Forma åtta biffar av smeten och lägg på en skärbräda. Stek biffarna i olja i 2–3 minuter på varje sida. Garnera med färsk koriander och servera biffarna med en klick yoghurt. Klyftpotatis eller matvete är gott till.


Kommentar:
Sköna, gröna biffar som är enkla att lyckas med. En koreansk morotssallad med sesamolja och chili passar bra till.

Recept