Kikärtsbiffar med mathavre

Du behöver Biffar 250 g torkade kikärter 1 dl okokt mathavre 0.5 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 kruka koriander blad, stjälkar 2 tsk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Biffar

250 g torkade kikärter
1 dl okokt mathavre
0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 kruka koriander blad, stjälkar
2 tsk malen gurkmeja
1.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk bakpulver
1-2 msk vetemjöl
rapsolja till stekning

Raita

1 st morot
1 st tomat
2 dl turkisk yoghurt
0.5 tsk socker
1 tsk chilipulver
1 krm salt
0.5 kruka färsk mynta
klyftpotatis till servering

Gör så här

1

Biffar Lägg kikärterna i blöt cirka 10 timmar. 

2

Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna helt. Mixa väl avrunna kikärter med lök, vitlök, koriander, gurkmeja, salt, peppar och bakpulver till en finfördelad smet i matberedare. 

3

Blanda i den kokta mathavren. Testa att forma en biff, tillsätt 1–2 msk mjöl om smeten är för lös. Forma små biffar och lägg på en skärbräda. 

4

Häll 2–3 centimeter olja i en stekpanna med höga kanter. Hetta upp oljan. Fritera biffarna gyllene ett par minuter på varje sida. Lyft upp med hålslev och lägg på galler efter hand. 

5

Raita Finriv moroten. Kärna ur och fintärna tomaten. Rör ihop yoghurt, morot, tomat, socker, chili och salt. Hacka och rör i myntan. Servera biffarna med raita och klyftpotatis.

6

Obs! Använd inte kikärter på burk till biffarna. Då faller biffarna isär. 


Kommentar:
Kikärtsbiffarna med mathavre får ett mjukt inre och ett knaprigt yttre av friteringen. Här gäller det att använda torkade blötlagda kikärter för bra resultat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top