RECEPT FRÅN IK

Khachapuri georgiskt ostbröd

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

    Deg

  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 0.25 pkt jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 3 msk matolja
  • 7 dl vetemjöl special
  • Fyllning

  • 75 g fetaost
  • 125 g mozzarella
  • 120 g lagrad prästost
  • 1 st ägg
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1

Ljumma mjölk och vatten i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan.

2

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Låt jäsa i 1 timme.

3

Sätt ugnen på 225 grader. Grovriv all ost och rör ihop med ett uppvispat ägg.

4

Kavla ut degen på en väl mjölad yta till en rund platta, som en pizzabotten.

5

Lägg ut oströran i mitten av degplattan och vik över degkanterna så att det täcker osten helt. Nyp ihop degen ordentligt och kavla ut den igen, så att det blir en rund deg­kaka, en centimeter tjock.

6

Lägg över på en papprad plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Skär i bitar och servera brödet varmt.


Kommentar:
Det slinker gärna ner en extra bit av det georgiska brödet fyllt med tre sorters ost.

Recept