Kentas kroppkakor

Du behöver Fyllning: fläsk rökt eller rimmat 1 msk smör 2 st rödlökar 2 krm vitpeppar malen kryddpeppar minst 1 tsk finkrossad Deg: 12 st...


6 portioner

Du behöver

Fyllning:

fläsk rökt eller rimmat
1 msk smör
2 st rödlökar
2 krm vitpeppar malen
kryddpeppar minst 1 tsk finkrossad

Deg:

12 st vinterpotatis medelstora råa
6 st potatis kokta skalade
1 1/2 tsk salt
2 1/2-3 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning
vatten och salt att koka i

Gör så här

1
Börja med fyllningen:

2
Svåla av och fintärna fläsket. Stek hälften i taget i lite smör, så det får fin färg. Tag upp. Hacka löken och fräs den också till fin färg i stekpannan. Blanda fläsk och lök med peppar och låt fyllningen svalna.

3
Degen:

4
<B>1.</B> Skala den råa potatisen, riv den fint eller mellangrovt i matberedare eller på rivjärn. Lägg i sikt över en stor skål. Pressa vattnet ur potatisrivet. Låt stärkelsen sjunka, 5-10 minuter, och slå bort vattnet, men spara stärkelsen på skålens botten.

5
<B>2.</B> Lägg potatisrivet i skålen, pressa eller riv i den kokta potatisen, rör ihop med salt och mjöl till en deg. Knåda degen smidig på mjölad bänk och forma en kaveltjock rulle. Dela rullen i 18 lika bitar.

6
<B>3.</B> Tag bitarna en i sänder i handen och tryck i ca 2 tsk fyllning med en sked. Vräng ihop degen runt fyllningen och förslut bullen väl genom att rulla den jämn i vetemjöl.

7
<B>4.</B> Koka upp vatten i största grytan, tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Låt ca hälften av kroppkakorna sjuda i taget, kokar de häftigt faller de lätt sönder. Sjud tills bollarna stiger till ytan, ca 20 minuter. Tag upp med hålslev.

8
Håll varmt tills nästa sats är färdig.


Kommentar:
Det här receptet kommer från Kent Jardhammar, en av Icakurirens skickliga matfotografer.
Själv gör han dem helst helt och hållet av rå potatis, men då blir de grå, och kräver dessutom en van hand. Det här är ett bra nybörjarrecept, anser Kent. Lika bra att laga en stor sats.
Kents tips: Gör inte degen timmar i förväg, då jäser den och luktar mäsk. Men fyllningen kan förberedas. Och kroppkakorna kan lagas färdiga i förväg och värmas i mikro eller smörfräsas i stekpanna på medelvärme.
Nyss rårörda lingon: Häll ca 1 dl frysta lingon per person i en stor skål, strö på ca 2 msk socker per lingondeciliter. Rör med slev till sockret löst sig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top