Du behöver
- 1 l karljohanssvampar 1 liter rensad och färsk, eller 35 g torkad
- 2 msk olivolja
- 3 st schalottenlökar hackade
- 4 dl risottoris t ex arborioris
- 2 dl vitt vin torrt
- 13 dl hönsbuljong
- 1 dl parmesanost riven
- salt och peppar
- bladpersilja till garnering
- 10 st pilgrimsmussla
- olivolja
- salt och peppar
- parmesanost en bit
Gör så här
1
Om du ska använda torkad svamp så lägg den i blöt i 30 minuter. Pressa ur så mycket vatten som möjligt, hacka den grovt.
2
Värm upp en tjockbottnad kastrull med olivoljan. Fräs löken och svampen i ett par minuter, tillsätt riset och fräs det ordentligt i ytterligare 2–3 minuter.
3
Häll på vinet och låt det nästan koka bort, rör hela tiden.
4
Häll på lite av buljongen så att det står i höjd med riset. Efterhand som buljongen kokar in så späd med mer buljong. Rör nästan hela tiden. Efter 17–18 minuter bör riset vara klart och det mesta av buljongen tillsatt.
5
Rör i parmesan, krydda med salt och peppar. Risotton ska vara krämig.
6
Hetta upp en grillpanna, vänd musslorna i lite olivolja, salta och peppra. Grilla dem 1 1/2 minut på varje sida, servera till den goda risotton.
7
Hyvla gärna över lite extra parmesan.
Detta är Göran Hägglunds (kd) favoriträtt.