Du behöver
- 6 st smördeg plattor fryst
- 300 g gulbeta kokas hela i vatten, ca 40 minuter och skalas
- 12 st cocktailtomater torkas i ugnen i 125 grader ca 45 minuter
- 180 g pancetta eller baconkotlett
- 600 g karljohanssvamp rensad
- 3 st schalottenlökar
- 6 dl grädde
- 2.5 dl parmesanost (120 g) riven
- salt och vitpeppar
- 6 st gelatinblad blötlagda
- basilika till garnering
- 1 dl olivolja
Gör så här
1
Skär smördegen i fyrkantiga bitar cirka 7 x 7 cm, ungefär en halv platta. Nagga och grädda dem gyllene mitt i ugnen i 225 grader cirka 10 minuter.
2
Tillaga gulbetor, eller tjocka morötter om gulbetor inte finns.
3
Torka tomaterna.
4
Pancettaskivorna (italienskt rökt fläsk) kan stekas i mikron på vitt kökspapper så som man gör med bacon, eller stekas utspridda på plåt i ugnen i 175 grader 10-15 minuter. Läggs sedan på kökspapper som suger upp fettet.
5
6
Svampbakelse:
7
Tärna svamp och hacka lök. Fräs båda tillsammans tills de mjuknar. Tillsätt grädde och parmesan. Koka upp. Smaksätt med salt och peppar, ta i lite extra för smaken mattas en del när maten serveras kall. Rör i gelatinet. Gjut smeten antingen i 12 små portionsformar eller i en liten långpanna.
8
I långpanna får man skåra ut portionsbitar sedan smeten stelnat.
9
Mixa stjälkarna från basilika och persilja i olivolja till slät konsistens. Spara bladen.
10
Montering: Lägg en smördegsbotten på varje tallrik. Lägg en skiva gulbeta ovanpå och en torkad tomat