Karljohansbakelse med pancettachips

Du behöver 6 st smördeg plattor fryst 300 g gulbeta kokas hela i vatten, ca 40 minuter och skalas 12 st cocktailtomater torkas i ugnen...


12 portioner

Du behöver

  • 6 st smördeg plattor fryst
  • 300 g gulbeta kokas hela i vatten, ca 40 minuter och skalas
  • 12 st cocktailtomater torkas i ugnen i 125 grader ca 45 minuter
  • 180 g pancetta eller baconkotlett
  • 600 g karljohanssvamp rensad
  • 3 st schalottenlökar
  • 6 dl grädde
  • 2.5 dl parmesanost (120 g) riven
  • salt och vitpeppar
  • 6 st gelatinblad blötlagda
  • basilika till garnering
  • 1 dl olivolja

Gör så här

1
Skär smördegen i fyrkantiga bitar cirka 7 x 7 cm, ungefär en halv platta. Nagga och grädda dem gyllene mitt i ugnen i 225 grader cirka 10 minuter.

2
Tillaga gulbetor, eller tjocka morötter om gulbetor inte finns.

3
Torka tomaterna.

4
Pancettaskivorna (italienskt rökt fläsk) kan stekas i mikron på vitt kökspapper så som man gör med bacon, eller stekas utspridda på plåt i ugnen i 175 grader 10-15 minuter. Läggs sedan på kökspapper som suger upp fettet.

5

6
Svampbakelse:

7
Tärna svamp och hacka lök. Fräs båda tillsammans tills de mjuknar. Tillsätt grädde och parmesan. Koka upp. Smaksätt med salt och peppar, ta i lite extra för smaken mattas en del när maten serveras kall. Rör i gelatinet. Gjut smeten antingen i 12 små portionsformar eller i en liten långpanna.

8
I långpanna får man skåra ut portionsbitar sedan smeten stelnat.

9
Mixa stjälkarna från basilika och persilja i olivolja till slät konsistens. Spara bladen.

10
Montering: Lägg en smördegsbotten på varje tallrik. Lägg en skiva gulbeta ovanpå och en torkad tomat

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top