Du behöver
- 225 g smör
- salt en nypa
- 3 dl vetemjöl (180 g)
- 1 dl kakao
- 4 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk snabbkaffe finpulvrigt
- 1 tsk salt
- 4 st ägg
- 1.5 dl vispgrädde
- 0.5 tsk salt
- 200 g mörk choklad 60-70 procent
- 1 msk smör
- 0.75 dl kokosflingor
Gör så här
1
Smält smöret och låt det svalna. Värm ugnen till 175 grader. Pappra en liten långpanna, 30 x 40 cm. Pensla papperet med lite av smöret, och strö salt på.
2
Sikta samman mjöl och kakao
3
i bunke, blanda i socker, bakpulver vaniljsocker, kaffe och salt. Rör jämnt och blanda sist i äggen och svalnat smör till en homogen smet. Bred ut jämnt i långpannan och grädda mitt i ugnen 15–18 minuter (kanterna ska lätt kunna lossas från papperet, men kakan ska vara lite kladdig fortfarande). Låt svalna.
4
Ganache: Värm grädden med saltet till kokpunkten i kastrull. Krossa under tiden chokladen (enklast är att upprepat daska det oöppnade paketet i bänken) och rör sedan ut chokladsmulet och smöret i den heta grädden tills allt smält. Bred smeten jämnt över kakan och strö på kokos. Låt stelna innan kakan skärs i rutor, 5 x 5 cm, gärna med pizzaskärare.
5
Kakorna kan frysas.
6
Tips! Ju högre kakaoprocent i ganachen, desto starkare smak. Saltet kan förstås uteslutas om man vill ha en sötare kaka.