Karins glödhoppor

Du behöver 1 l filmjölk sirap knappt 1 dl mörk grahamsmjöl ca 6 dl 1 msk bikarbonat 2 tsk salt rågsikt ca 8 dl vetemjöl...


15 portioner

Du behöver

  • 1 l filmjölk
  • sirap knappt 1 dl mörk
  • grahamsmjöl ca 6 dl
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • rågsikt ca 8 dl
  • vetemjöl ca 7 dl

Till utbakning:

vetemjöl ca 4 dl

Gör så här

1
Häll filmjölken i en stor degbunke eller ett degtråg. Rör ner sirap och grahamsmjöl blandat med bikarbonat och salt. Arbeta i rågsikten. Stjälp upp degen på bakbordet och älta in vetemjöl tills degen inte längre klibbar. Forma degen till längder som delas i 15 lika stora bitar.

2
Trilla bitarna till jämna bollar. Kavla ut varje boll tills den är så tunn att bakbordets mönster kan skönjas. Det behövs rikligt med utbakningsmjöl så att degen inte kavlas fast i bordet.

3
Lyft och snurra på degplattan med en bakspade samtidigt som lite mjöl kastas inunder. Borsta av överflödigt mjöl på bägge sidor av den färdigkavlade degkakan. Rulla en kruskavel över degplattan. Kaveln ger vackert mönster samt perforerar degen så att brödet inte blåser upp sig så mycket. Grädda en degkaka i taget. Det är bra med en person som endast sköter gräddningen. Lägg kakan på varm ugnsplåt och grädda på övre falsen i ugnens högsta temperatur. Ta eventuellt hjälp av grillelementet. Brödet behöver i det närmaste bara in och vända i den extremt heta ugnen. Därav namnet glödhoppor.

4
Lägg de färdiggräddade bröden på ett bord mellan lakan eller handdukar så att bröden inte torkar. Vik ihop bröden och frys dem i plastpåsar när de kallnat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top