Kardemummabullar med choklad- och apelsinfyllning

Du behöver deg 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1.5 dl strösocker 2 tsk kardemumma malen eller stött 0.5 tsk salt 14...

Tillagningstid: 35 minuter
36 portioner

Du behöver

  • deg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma malen eller stött
  • 0.5 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning

100 g smör rumsvarmt
1 dl brun farin
1.5 tsk kanel malen
2 st apelsin finrivet skal, gärna ekologiska apelsiner
125 g mörk choklad
ägg till pensling
pärlsocker att strö över

Gör så här

1
Deg: Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, häll över deg­spadet och rör tills jästen löser sig. Blanda de torra ingre­dienserna och häll allt i bunken. Blanda ihop och knåda ordentligt, 5 minuter i köks­assistent eller 10 minuter för hand. Jäs övertäckt i minst 40 minuter.

2

3
Fyllning: Rör ihop smör och brun farin. Rör ner kanel och apelsinskal. Hacka chokladen ganska fint.

4
Kavla ut degen till en långsmal rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bred på fyllningen och strö över chokladen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredje­delen, och därefter viker du den andra tredje­delen över den första. Skär degen i två centimeter breda remsor. Vira ihop remsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 250 grader

6
i cirka 8 minuter. Använder du varmluftsugn kan du grädda i 225 grader.


Kommentar:
Tid 35 minuter + tid för jäsning och i ugn

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top