RECEPT FRÅN IK

Kantarellrulle med västerbottensost

Kantarellrullen passar bra som kvällsrätt, på buffén eller ihop med kallskuret och en sallad.

Av . Foto: Ove Lindfors

Tillagningstid: 70 minuter
12 skivor

Du behöver

    Deg

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 3 st äggvitor
  • Fyllning

  • 300 g rensade kantareller
  • 2 st gula lökar
  • 6 st stötta enbär
  • 2 msk repade timjanblad
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 2 dl hackad persilja
  • 3.5 dl riven Västerbottensost

Gör så här

1

Deg: Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omrörning, ca 5 minuter. Ta kast­rullen från värmen.

2

Rör i gulorna, en i taget. Blanda i bakpulvret. Låt svalna. Vispa vitorna till hårt skum, vänd ner dem i smeten.

3

Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter.

4

Fyllning: Hacka kantareller och lök. Mjukstek det i smör tills vätskan kokat bort. Blanda i enbär och timjanblad mot slutet. Salta och peppra. Ta från värmen. Blanda i persilja och 2 dl av osten.

5

Bred fyllningen över bottnen. Rulla ihop som en rulltårta, med skarven ner.

6

Höj värmen till 250 grader. Strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rull­en fått fin färg, ca 10 minuter. Servera varm eller ljummen.


Recept