RECEPT FRÅN IK

Kantarell- och västerbottenpaj

Kräftor kräva inte bara drycker utan även något matigt tillbehör. En klassiker är västerbottenspaj - här i en ny ännu godare version där osten har fått sällskap av kantareller.

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Extra tid: 30 minuter
Tillagningstid: 80 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 st ägg
  • 2.5 msk iskallt vatten
  • Fyllning

  • 3 dl rensade kantareller
  • 1.5 msk smör
  • salt och peppar
  • Ägg- och ostsmet

  • 4 st ägg
  • 4 dl grädde
  • 1.5 krm salt
  • 0.5 krm nymalen svartpeppar
  • 150 g riven gratängost
  • 100 g riven västerbottenost
  • Garnering

  • 3 dl kantareller Små eller rensade i bitar
  • 2 msk smör
  • dillkrona
  • björnbär
  • flingsalt

Gör så här

1

Deg: Lägg mjöl och smör skuret i tunna skivor i en skål. Nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet. Arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Låt degen nå upp över kanten. Nagga botten och låt vila i kyl 30 minuter.

2

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda mitt i ugnen 15 min. Ta ut pajen och sänk temperaturen till 200 grader.

3

Fyllning: Stek kantarellerna i smör 10 minuter tills de är knapriga. Salta, peppra och lägg dem i pajskalet.

4

Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Salta, peppra och blanda ner osten. Häll ägg-smeten i pajskalet.

5

Grädda i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter tills fyllningen har stelnat och pajen fått färg. Låt vila 30 minuter.

6

Garnering Fräs kantarellerna knapriga i smöret. Toppa med kantareller, dill och björnbär. Strö över flingsalt och peppra.


Recept // Fler vetemjölrecept