Kantarell- och västerbottenpaj

Kräftor kräva inte bara drycker utan även något matigt tillbehör. En klassiker är västerbottenspaj - här i en ny ännu godare version där osten har fått sällskap av kantareller.

Tillagningstid: 80 minuter | Extra tid: 30 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 st ägg
  • 2.5 msk iskallt vatten

Fyllning

3 dl rensade kantareller
1.5 msk smör
salt och peppar

Ägg- och ostsmet

4 st ägg
4 dl grädde
1.5 krm salt
0.5 krm nymalen svartpeppar
150 g riven gratängost
100 g riven västerbottenost

Garnering

3 dl kantareller Små eller rensade i bitar
2 msk smör
dillkrona
björnbär
flingsalt

Gör så här

1

Deg: Lägg mjöl och smör skuret i tunna skivor i en skål. Nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet. Arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Låt degen nå upp över kanten. Nagga botten och låt vila i kyl 30 minuter.

2

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda mitt i ugnen 15 min. Ta ut pajen och sänk temperaturen till 200 grader.

3

Fyllning: Stek kantarellerna i smör 10 minuter tills de är knapriga. Salta, peppra och lägg dem i pajskalet.

4

Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Salta, peppra och blanda ner osten. Häll ägg-smeten i pajskalet.

5

Grädda i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter tills fyllningen har stelnat och pajen fått färg. Låt vila 30 minuter.

6

Garnering Fräs kantarellerna knapriga i smöret. Toppa med kantareller, dill och björnbär. Strö över flingsalt och peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top