Kangoskakor med sconeskänsla

Du behöver 125 g smör eller margarin smält och svalnat 2.5 dl mjölk 2.25 dl strösocker 2 tsk pomeransskal malet 12 g hjortronsalt 500 g...

Tillagningstid: 60 minuter
50 portioner

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin smält och svalnat
  • 2.5 dl mjölk
  • 2.25 dl strösocker
  • 2 tsk pomeransskal malet
  • 12 g hjortronsalt
  • 500 g vetemjöl
  • vetemjöl till utbakning
  • florsocker

Gör så här

1
Köksmaskin får ej användas, degen blir seg i maskin. Blanda smält matfett, mjölk och socker i en degbunke. Blanda ner pomeransskal och hjorthornssalt i mjölet och rör ner det i smeten. Arbeta fort ihop till en deg, den blir ganska lös. Strö mjöl omkring degen i bunken och ställ den i kylskåp till nästa dag.

2
Ta ut degbunken och låt den stå på köksbänken ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på mjölad bänkskiva. Dela degen i två bitar, platta till bitarna och kavla ut dem med lätt hand ungefär 1/2 centimeter tjocka. Använd rikligt med mjöl till utbakningen.

3
Ta ut rundlar med mått eller dricksglas, cirka 6 centimeter i diameter. Lägg kakorna på papprad plåt och grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter tills kakorna fått gyllenbrun färg. Ta ut dem och låt kallna på galler.

4
Dofta florsocker över, använd gärna en stjärnmall som läggs

5
över varje kaka innan florsockret siktas på. Eller servera med marmelad.

6

7
Tips:

8
Överbliven deg kan kavlas ut en gång till, men knåda inte degen för mycket, då blir den seg.

9
Precis som med scones är kakorna bäst samma dag de bakas, degen kan förvaras ett par dagar i kylskåp och bakas ut när det

10
är kakdags. Kakorna kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top