RECEPT FRÅN IK

Kangoskakor med sconeskänsla

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
50 portioner

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin smält och svalnat
  • 2.5 dl mjölk
  • 2.25 dl strösocker
  • 2 tsk pomeransskal malet
  • 12 g hjortronsalt
  • 500 g vetemjöl
  • vetemjöl till utbakning
  • florsocker

Gör så här

1
Köksmaskin får ej användas, degen blir seg i maskin. Blanda smält matfett, mjölk och socker i en degbunke. Blanda ner pomeransskal och hjorthornssalt i mjölet och rör ner det i smeten. Arbeta fort ihop till en deg, den blir ganska lös. Strö mjöl omkring degen i bunken och ställ den i kylskåp till nästa dag.
2
Ta ut degbunken och låt den stå på köksbänken ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på mjölad bänkskiva. Dela degen i två bitar, platta till bitarna och kavla ut dem med lätt hand ungefär 1/2 centimeter tjocka. Använd rikligt med mjöl till utbakningen.
3
Ta ut rundlar med mått eller dricksglas, cirka 6 centimeter i diameter. Lägg kakorna på papprad plåt och grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter tills kakorna fått gyllenbrun färg. Ta ut dem och låt kallna på galler.
4
Dofta florsocker över, använd gärna en stjärnmall som läggs
5
över varje kaka innan florsockret siktas på. Eller servera med marmelad.
6
7
Tips:
8
Överbliven deg kan kavlas ut en gång till, men knåda inte degen för mycket, då blir den seg.
9
Precis som med scones är kakorna bäst samma dag de bakas, degen kan förvaras ett par dagar i kylskåp och bakas ut när det
10
är kakdags. Kakorna kan frysas.

Recept // Fler mjölrecept