Du behöver
- 3 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl mjölk (3 %)
- det yttersta skalet av 1/4 apelsin (använd potatisskalare)
- 2 kanelstänger
- 1 bit apelsinskal
- 6 äggulor
- 4 msk strösocker
- 4 msk råsocker till bruléelager
Gör så här
1
Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i kanelstänger och apelsinskal. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter på svag värme.
2
Dra kastrullen åt sidan och låt vila cirka 15 minuter så att gräddmjölken drar till sig smakerna.
3
Koka upp gräddmjölken på nytt. Vispa upp äggulor och socker lätt i en bunke. Sila den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under vispning. Värm ugnen till 120 grader.
4
Ställ ugnssäkra portionsformar i en långpanna. Häll lite varmt vatten i botten av långpannan. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 40–50 minuter tills de precis har stannat. Låt svalna.
5
Mixa råsockret i en matberedare. Fördela i ett jämnt lager över bruléerna. Bränn sockret med en liten gasolbrännare tills det har karamelliserats och fått en gyllenbrun färg.
6
Alternativt kan man bränna sockret högt upp i ugnen i 2–3 minuter, ugnen ska då vara på enbart grillvärme.