Kanelbrulée med apelsin

Du behöver 3 1/2 dl vispgrädde 1 1/2 dl mjölk (3 %) det yttersta skalet av 1/4 apelsin (använd potatisskalare) 2 kanelstänger 1 bit apelsinskal...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk (3 %)
  • det yttersta skalet av 1/4 apelsin (använd potatisskalare)
  • 2 kanelstänger
  • 1 bit apelsinskal
  • 6 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk råsocker till bruléelager

Gör så här

1
Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i kanelstänger och apelsinskal. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter på svag värme.

2
Dra kastrullen åt sidan och låt vila cirka 15 minuter så att gräddmjölken drar till sig smakerna.

3
Koka upp gräddmjölken på nytt. Vispa upp äggulor och socker lätt i en bunke. Sila den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under vispning. Värm ugnen till 120 grader.

4
Ställ ugnssäkra portionsformar i en långpanna. Häll lite varmt vatten i botten av långpannan. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 40–50 minuter tills de precis har stannat. Låt svalna.

5
Mixa råsockret i en matberedare. Fördela i ett jämnt lager över bruléerna. Bränn sockret med en liten gasolbrännare tills det har karamelliserats och fått en gyllenbrun färg.

6
Alternativt kan man bränna sockret högt upp i ugnen i 2–3 minuter, ugnen ska då vara på enbart grillvärme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top