Kalvstek på gammeldags vis

Du behöver 800 g kalvstek benfri 1 msk smör eller margarin 1 tsk salt 1 krm peppar 2.5 dl vatten SÄS: 3 dl sky +...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g kalvstek benfri
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2.5 dl vatten

SÄS:

3 dl sky + buljong
1 dl grädde
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
25 g ädelost
1.5 msk vinbärsgelé
1.5 krm salt
1/2-1 krm peppar

Gör så här

1
Bryn köttet runt om i matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i köttet. Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Häll över vattnet och låt steken puttra under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme eller tills termometern visar 75°C. Låt steken vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.

2
Sila spadet i en kastrull och späd eventuellt med buljong till 3 dl. Tillsätt grädden och låt koka ca 5 minuter. Blanda matfettet med mjölet och vispa i kastrullen. Tillsätt ost och gelé och låt såsen koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Servera köttet med såsen. Kokt potatis, gelé och inlagd gurka passar bra till.


Kommentar:
Ett inslag i menyn “Mat med tradition” som ingår i temafesten “Middag med manglad duk”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top