Kalvlever på Berlinvis

Du behöver 1 kg mjölig potatis 2 msk smör ca 1 tsk salt ca 1/2 tesked nymalen svartpeppar 1–2 dl (värmd) mjölk 2 gula eller...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • ca 1 tsk salt
  • ca 1/2 tesked nymalen svartpeppar
  • 1–2 dl (värmd) mjölk
  • 2 gula eller röda lökar
  • 2 syrliga äpplen
  • smör till stekning
  • 400 g (halvtinad) kalvlever i bit
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl (vitt) vin

Gör så här

1
Skala och grovskiva potatisen, koka den mjuk i vatten som täcker. Slå bort vattnet, klicka i smör och hälften av salt och peppar. Mosa med lite av mjölken i taget med hjälp av elvispen på lägsta fart. Smaka av och höj eventuellt kryddningen.

2
Skala löken, låt steka på medelvärme med smörklick 5–7 minuter. Ta upp. Skiva äpplena och låt skivorna få fin stekyta, ta upp.

3
Lossa ett hörn av leverns ytterhinna, greppa den med ena nypan och en bit kökspapper. För andra tummen mellan hinna och lever tills hinnan är loss. Skiva halvcentimetertjocka leverskivor. Skär bort grova kärl i skivorna och vänd dem i vetemjöl.

4
Stek i lättbrynt smör i stekpanna på näst högsta värme, bara 1–2 minuter på varje sida, annars blir levern torr. Salta och peppra efteråt. Vispa ur pannan med vin, servera skyn till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top