Kalvlever med saffranspolenta

Du behöver 12 dl vatten 1/2 pkt (à 0,5 g) saffran 2 dl polentagryn 1 tsk salt 2 lagerblad 4–8 skivor rimmat fläsk utan svål...


4 portioner

Du behöver

  • 12 dl vatten
  • 1/2 pkt (à 0,5 g) saffran
  • 2 dl polentagryn
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 4–8 skivor rimmat fläsk utan svål
  • 2 msk smör eller neutral olja
  • 2–3 skivade röda eller gula lökar
  • 2 röda äpplen i grova skivor
  • 600 g kalvlever
  • 2–3 msk smör eller olja
  • Sås:
  • 1 1/2 dl konc svartvinbärssaft
  • 2 msk kinesisk soja
  • ca 1 tsk balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Koka upp vattnet med saffran, vispa i polentagryn och salt i en kastrull. Lägg i bladen och koka upp under lock, rör om ofta. Sänk till svag värme och låt småputtra med locket på glänt knappt 10 minuter. Rör om ofta. Smaka av den grötlika polentan med salt och svartpeppar. Täck noga tills serveringsdags.

2

3
Stek fläsket, sedan löken (på knapp medelvärme) och äpplena (hög värme, kort tid). Ta upp efterhand och skölj ur pannan mellan sorterna. Håll allt varmt.

4

5
Dra hinnan av levern med hjälp av kökspapper, skiva den, det går lättast med laxkniv. Skär bort större hinnor i skivorna. Stek levern hastigt på hög värme i rejält med fett, bara 1–2 minuter på varje sida. Servera genast.

6
Sås Koka upp saft med soja och balsamvinäger, låt puttra några minuter. Salta och peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top