Kalvlägg med örter och bönor

Du behöver 1.5 kg kalvlägg i skivor 3 msk vetemjöl salt och svartpeppar 9 st smålök 2 st vitlöksklyftor finhackade olivolja till stekning 1 tsk...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg kalvlägg i skivor
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar
  • 9 st smålök
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • olivolja till stekning
  • 1 tsk rosmarin finhackad
  • 1 msk timjan finhackad
  • 3 dl vitt vin torrt
  • 1 msk kalvfond

Ugnsrostade grönsaker:

1 kg delikatesspotatis
1 st blomkål liten
0.5 dl olivolja
flingsalt
bönor Smöriga
1 st schalottenlök
50 g smör
150 g haricots verts
1 st citron helst ekologisk
2 msk finhackade färska örter t ex timjan, persilja

Till servering:

1 dl oliver med kärna
grönsallad

Gör så här

1
Gör några snitt i kanten på köttet med en vass kniv för att det inte ska böja sig när man steker. Vänd köttskivorna i mjöl och krydda med salt och peppar på bägge sidor.

2
Skala löken. Hetta upp några matskedar olja i en rejäl gryta och bryn köttet i omgångar så att det får fin gyllenbrun färg på bägge sidor. Lägg köttet åt sidan.

3
Häll ner löken. Tillsätt ytterligare olja om det behövs. Fräs under omrörning i 2 minuter utan att det bränns men får lite färg. Tillsätt vitlöken och örterna och blanda. Häll ner vinet och låt allt få ett uppkok.

4
Tillsätt kalvfond, blanda och lägg ner köttet. Sjud grytan på låg värme i cirka 1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört. Det ska lossa lätt lossa från benet när man känner på det.

5
Ugnsrostade grönsaker: Tvätta potatisen och dela i mindre bitar. Skär även blomkålen i mindre bitar. Lägg ut på en ugnsplåt och häll över olivolja. Blanda och krydda med salt. Baka av högt upp i ugnen på 200 grader tills grönsakerna fått fin färg i cirka 15–20 minuter.

6
Smöriga bönor: Finhacka schalottenlöken och hetta upp smöret i en kastrull. Fräs löken en liten stund utan att den tar färg. Tillsätt bönorna och vänd runt. Riv skalet från citronen och tillsätt tillsammans med hackade örter. Häll ner med köttet och smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med ugnsrostade grönsaker, oliver och god grönsallad.


Kommentar:
Festa på mör kalv med vårens smaker. När köttet puttrat klart vänder du ner haricots verts, svängda med smör och citron. Passar härligt till de ugnsrostade grönsakerna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top