Du behöver
- 1 kg kalvstek
- 4.5 msk smör och olja
- salt och peppar
- 2 msk kalvfond på flaska
- 1 l kokande vatten
- 250 g smålök
- 400 g morötter
- 0,5 l trattkantareller eller trumpetsvamp
- 3 dl vispgrädde
- 2.5 msk hackad persilja
Till servering
picklade äppelskivor
crème fraîche
Gör så här
Skär kalvsteken i grytbitar. Bryn dem i 2 matskedar smör och olja i en stekpanna, i 3–4 omgångar och lägg över i en gryta. Salta och peppra. Blanda i fond. Häll på kokande vatten så att det täcker köttet. Koka upp och sjud 1 timme och 20 minuter, eller tills köttet är nästan mört. Rör om då och då.
Skala löken. Skala och skär morötterna i små bitar. Bryn grönsakerna och svampen, var för sig i resterande smör och olja, cirka 5 minuter. Vänd ner grönsaker och svamp i grytan, blanda i grädden och koka grytan ytterligare cirka 25 minuter, eller tills köttet är mört och lök och morötter är mjuka.
Toppa grytan med hackad persilja. Servera med picklade äppelskivor och crème fraiche.
Den fina kalvgrytan med steklök och svamp matchas med picklade äppelskivor. Servera gärna grytan med nykokt potatis och gott bröd.