RECEPT FRÅN IK

Kalvgryta med kantareller

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg kalvstek
  • 4.5 msk smör och olja
  • salt och peppar
  • 2 msk kalvfond på flaska
  • 1 l kokande vatten
  • 250 g smålök
  • 400 g morötter
  • 0,5 l trattkantareller eller trumpetsvamp
  • 3 dl vispgrädde
  • 2.5 msk hackad persilja
  • Till servering

  • picklade äppelskivor
  • crème fraîche

Gör så här

1

Skär kalvsteken i ­grytbitar. Bryn dem i 2 matskedar smör och olja i en stekpanna, i 3–4 omgångar och lägg över i en gryta. Salta och peppra. Blanda i fond. Häll på kokande vatten så att det täcker köttet. Koka upp och sjud 1 timme och 20 minuter, eller tills köttet är nästan mört. Rör om då och då.

2

Skala löken. Skala och skär morötterna i små bitar. Bryn grönsakerna och svampen, var för sig i resterande smör och olja, cirka 5 minuter. Vänd ner grönsaker och svamp i grytan, blanda i grädden och koka grytan ytterligare cirka 25 minuter, eller tills köttet är mört och lök och morötter är mjuka.

3

Toppa grytan med hackad persilja. Servera med picklade äppelskivor och crème fraiche.


Kommentar:
Den fina kalvgrytan med steklök och svamp matchas med picklade äppelskivor. Servera gärna grytan med nykokt potatis och gott bröd.

Recept