Du behöver

  • 800 g kalvkött benfritt t.ex kalvstek eller 1,2 kg kalvkött med ben, t.ex kalvrygg
  • 2 st rosmarin kvistar färsk
  • 2 st tomater flådda, urkärnade
  • 1 st bananschalottenlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 dl kokande vatten
  • Sås:

  • 2 msk smör
  • 1 st tomat flådd, urkärnad och strimlad
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 4 dl köttspad

Gör så här

1
Skär kalvköttet i tärningar. Lägg dem i en kastrull. Kött med ben skärs loss från benen, men ta med benen i kastrullen. De plockas bort när köttet är kokt.
2
Lägg i sköljda rosmarinkvistar, tomater i klyftor samt skalad och halverad lök. Salta och peppra.
3
Häll kokande vatten över och koka upp. Skeda bort skummet som bildas och skruva ner värmen till lägsta effekt. Sjud köttet under lock cirka 45 minuter tills det är mört. Plocka bort rosmaringrenarna och lökhalvorna.
4
Så långt kan rätten förberedas en dag eller två i förväg. Kyl snabbt ner och förvara köttet i spadet i kylskåp.
5
Koka i tryckkokare så här:
6
Lägg alla ingredienser i tryckkokaren. Häll på vattnet och koka upp. Skumma. Vrid fast locket och koka på full värme tills trycket är uppe. Slå ner värmen till lägsta effekt. Koka 10 minuter. Kyl under kallvattenskranen tills trycket utjämnats. Tillaga vidare på samma sätt som kött i kastrull.
7
Sås:
8
Smält smöret, fräs tomatstrimlorna och rör ner mjölet. Späd med spadet från köttet och vispa såsen slät. Koka 3 minuter. Värm köttet i såsen om det tillagats i förväg.
9
Lägg upp köttet med sin sås och strö på några färska rosmarinnålar. Lägg upp tillbehöret vid sidan om.
10
Glaserad potatis:
11
Välj fast potatis. Koka små skalade potatisar, eller bitskurna skalade potatisar, i lättsaltat vatten tills de är knappt möra. Sila av vattnet och sväng potatisarna i en stekpanna eller en teflonkastrull med 2 msk smält smör och 1 msk brun farin tills potatisarna fått en gyllene yta.

Passar till:

Recept // Fler nötköttrecept