Kalvfärsjärpar med svamp

Du behöver 1 st schalottenlök 1 msk smör 1 dl vitt vin 2 dl kycklingbuljong (fond + vatten) 1 tsk dragon fint hackad 3 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
  • 1 tsk dragon fint hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk dijonsenap ljus
  • 500 g kalvfärs
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar nymalen
  • 1 dl grädde
  • 2 msk dragon hackad färsk
  • 300 g trattkantareller
  • smör
  • hackad persilja

Gör så här

1
Sås:

2
Finhacka och svetta löken i lite smör. Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.

3
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka cirka 3 minuter på hög värme. Smaka av med salt och vitpeppar.

4
Järpar:

5
Blanda ströbrödet med

6
grädde, mjölk och dijon­senap. Låt blandningen svälla minst

7
5 minuter.

8
Blanda kalvfärsen med ägget, salt och peppar i matberedare eller blandare. Tillsätt gräddblandningen och blanda igen.

9
Tillsätt den sista grädden och dragonen. Smaka av med salt och peppar.

10
Ta två matskedar och sätt dem i varmt vatten.

11
Använd skedarna för att forma färsen till fina järpar och lägg dem på ett smort ugnsfast fat. Baka i 185 grader varm ugn cirka 15 minuter. Skär lite i en för att se om de är genomstekta.

12
Stek trattkantarellerna knapriga i smör, salta och peppra, strö över lite hackad persilja.

13
Servera järparna med svampen, potatismos, sås, inlagd gurka och lingon.


Kommentar:
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top