Du behöver
- 1 st schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 2 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
- 1 tsk dragon fint hackad
- 3 dl vispgrädde
- salt och nymalen vitpeppar
- 1 dl ströbröd
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 tsk dijonsenap ljus
- 500 g kalvfärs
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- vitpeppar nymalen
- 1 dl grädde
- 2 msk dragon hackad färsk
- 300 g trattkantareller
- smör
- hackad persilja
Gör så här
1
Sås:
2
Finhacka och svetta löken i lite smör. Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.
3
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka cirka 3 minuter på hög värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
4
Järpar:
5
Blanda ströbrödet med
6
grädde, mjölk och dijonsenap. Låt blandningen svälla minst
7
5 minuter.
8
Blanda kalvfärsen med ägget, salt och peppar i matberedare eller blandare. Tillsätt gräddblandningen och blanda igen.
9
Tillsätt den sista grädden och dragonen. Smaka av med salt och peppar.
10
Ta två matskedar och sätt dem i varmt vatten.
11
Använd skedarna för att forma färsen till fina järpar och lägg dem på ett smort ugnsfast fat. Baka i 185 grader varm ugn cirka 15 minuter. Skär lite i en för att se om de är genomstekta.
12
Stek trattkantarellerna knapriga i smör, salta och peppra, strö över lite hackad persilja.
13
Servera järparna med svampen, potatismos, sås, inlagd gurka och lingon.
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.