Kalvbringa med sommargrönsaker

Du behöver 1 knippa dill 3 dl socker 1 1/2 dl ättika (12%) 400 g små färskpotatisar salt 2 små solo vitlökar (på bilden används...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 knippa dill
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl ättika (12%)
  • 400 g små färskpotatisar
  • salt
  • 2 små solo vitlökar (på bilden
  • används färsk vitlök)
  • 100 g gul steklök
  • 1 röd lök (eller 3 röda steklökar)
  • 600 gram ekologisk kalv- eller
  • oxbringa
  • 2 dl creme fraiche
  • svartpeppar
  • 1 gurka
  • 2 morötter
  • 2–4 gröna sparrisar
  • 12 rädisor

Gör så här

1
Plocka dillen, lägg åt sidan. Grovhacka stjälkarna och lägg i en kastrull med socker och ättika. Koka i 5–10 minuter tills den blir simmig, låt svalna.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Tvätta potatisen och koka den i saltat vatten.

4
Ta bort löst skal på steklökarna, halvera rödlöken och vitlöken och lägg all lök i en liten ugnsform.

5
Dela köttet i fyra jämntjocka bitar. Häll upp 1/2 dl glaze till

6
pensling och spara resten till senare. Pensla köttet med dillglaze och lägg det på bakplåtspapper i en ugnsfast form, salta och peppra. Ställ in steklök och kött bredvid varandra i ugnen och stek köttet till 53 graders innertemperatur, cirka 20 minuter, använd termometer. Låt sedan köttet vila under folie till servering. Löken kan behöva lite längre tid i ugnen innan den blir mjuk och genombakad.

7
Hacka den sparade dillen och blanda med creme fraiche, smaka av med glaze och lite salt och peppar.

8
Hyvla gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin.

9
Lägg i en glasburk och häll resten av glazen över. Vänd runt så att det kommer glaze på alla gurkskivor.

10
Tvätta och hyvla morötter och sparris tunt på längden,

11
skiva rädisorna. Skala den röda steklöken eller rödlöken och

12
plocka av bitar lager för lager.

13
Fördela morot, sparris, rädisor, steklök, vitlök och rödlök på fyra tallrikar. Dela den ljumna potatisen och fördela den också på tallrikarna tillsammans med några skivor av gurkan. Klicka på några klickar creme fraichesås.

14
Skär till sist köttet i skivor och lägg överst på tallrikarna.

15
Servera genast med resten av dillsåsen och gurkan till.


Kommentar:
Den inlagda gurkan klarar sig minst en vecka i kylskåp och är en god smaksättare till många vardagsrätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top