Kalops med rödbetor

Du behöver gul lök 2 msk smör 1 kg bringa eller högrev, benfri 3/4–1 tsk salt 1 st morot 2 msk vetemjöl 4 dl vatten...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 kg bringa eller högrev, benfri
  • 3/4–1 tsk salt
  • 1 st morot
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 6 st rödbetor färska
  • 1 kg potatis mjölig
  • syltlök

Gör så här

1
Klyfta löken tunt, bryn i tjockbottnad gryta till fin färg i lite av smöret, ta upp. Dela köttet i grytbitar med 4–5 centimeters sida. Bryn i lite smör på hög värme i grytan, salta under tiden. Skala och grovdela moroten, låt bitarna bryna med mot slutet.

2
Pudra med mjöl, rör om ordentligt och späd med vatten. Tillsätt peppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock på låg värme tills köttet känns mört vid provstickning.

3
Tiden beror på vald köttbit, räkna 1–1 1/2 timme. Rör om i botten emellanåt så att det inte bränner fast. Släng bort urkokta morotsbitar och justera saltmängden före servering.

4
Koka rödbetorna i vatten 30–45 minuter, beroende på betstorlek. Betorna är färdiga när de lätt kan klämmas ur sitt skal med plasthandskförsedda händer. Klyfta de skalade betorna och servera dem till kalopsen.

5
Skala potatisarna, koka i vatten som täcker med 2 tsk salt per liter vatten. När de är kokta hälls kokvattnet av. Lägg på locket igen, håll fast och skaka kastrullen resolut så att potatisen blir grovsmulig.

6
Tips! Kött av älg, ren eller lamm kan ersätta nöt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top