Du behöver
- gul lök
- 2 msk smör
- 1 kg bringa eller högrev, benfri
- 3/4–1 tsk salt
- 1 st morot
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- 10 st kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 6 st rödbetor färska
- 1 kg potatis mjölig
- syltlök
Gör så här
1
Klyfta löken tunt, bryn i tjockbottnad gryta till fin färg i lite av smöret, ta upp. Dela köttet i grytbitar med 4–5 centimeters sida. Bryn i lite smör på hög värme i grytan, salta under tiden. Skala och grovdela moroten, låt bitarna bryna med mot slutet.
2
Pudra med mjöl, rör om ordentligt och späd med vatten. Tillsätt peppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock på låg värme tills köttet känns mört vid provstickning.
3
Tiden beror på vald köttbit, räkna 1–1 1/2 timme. Rör om i botten emellanåt så att det inte bränner fast. Släng bort urkokta morotsbitar och justera saltmängden före servering.
4
Koka rödbetorna i vatten 30–45 minuter, beroende på betstorlek. Betorna är färdiga när de lätt kan klämmas ur sitt skal med plasthandskförsedda händer. Klyfta de skalade betorna och servera dem till kalopsen.
5
Skala potatisarna, koka i vatten som täcker med 2 tsk salt per liter vatten. När de är kokta hälls kokvattnet av. Lägg på locket igen, håll fast och skaka kastrullen resolut så att potatisen blir grovsmulig.
6
Tips! Kött av älg, ren eller lamm kan ersätta nöt.