Kalles ångbåtskaka från Vaxholm

Du behöver Botten: 5 dl vetemjöl 1 dl strösocker 150 g smör 2 st ägg saft av 1 citron Fyllning: 175 g smör 2 dl...


10 portioner

Du behöver

Botten:

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
2 st ägg
saft av 1 citron

Fyllning:

175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3.5 st ägg
4.5 st äpplen syrliga

Tillbehör:

vispgrädde
citron skal av
vanilj

Gör så här

1
Blanda mjöl och socker i en bunke och hacka ner smöret. Tillsätt ägg och citronsaft och blanda ihop allt och låt degen vila 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader.

2
Klä en pajform med degen. Rör samman smör och socker till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och ett ägg i taget. Riv äpplena grovt och blanda ner dem i smeten. Fyll pajskalet och grädda 30-40 minuter.

3
Servera kakan ljummen med lättvispad grädde smaksatt med citronskal och vanilj.


Kommentar:
Duka upp en vårbuffé med inspiration från kryddornas och dofternas Provence. Lena Linderholm, hängiven matlagare och konstnär, bjuder på sina bästa rätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top