RECEPT FRÅN IK

Kalles ångbåtskaka från Vaxholm

Av .

Okänd
10 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • saft av 1 citron
  • Fyllning:

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3.5 st ägg
  • 4.5 st äpplen syrliga
  • Tillbehör:

  • vispgrädde
  • citron skal av
  • vanilj

Gör så här

1
Blanda mjöl och socker i en bunke och hacka ner smöret. Tillsätt ägg och citronsaft och blanda ihop allt och låt degen vila 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader.
2
Klä en pajform med degen. Rör samman smör och socker till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och ett ägg i taget. Riv äpplena grovt och blanda ner dem i smeten. Fyll pajskalet och grädda 30-40 minuter.
3
Servera kakan ljummen med lättvispad grädde smaksatt med citronskal och vanilj.

Kommentar:
Duka upp en vårbuffé med inspiration från kryddornas och dofternas Provence. Lena Linderholm, hängiven matlagare och konstnär, bjuder på sina bästa rätter.


Recept // Fler övrigtrecept