Kall basilikasoppa

Du behöver 2.5 st schalottenlökar eller 1 gul lök basilikastjälkar en knippe 1.5 msk olivolja vin ca 1 dl vitt vitvinsvinäger ca 1 msk 3...


4 portioner

Du behöver

  • 2.5 st schalottenlökar eller 1 gul lök
  • basilikastjälkar en knippe
  • 1.5 msk olivolja
  • vin ca 1 dl vitt
  • vitvinsvinäger ca 1 msk
  • 3 dl vatten + 2msk grönsaks- eller kycklingfond
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 2.5 dl yoghurt naturell
  • 2 msk vetemjöl
  • basilikablad ca 2 dl
  • gourmetsalt ca 1/2 tsk
  • svartpeppar
  • strösocker
  • tabasco några droppar grön
  • tomatsalsa
  • olja lite örtgrön

Gör så här

1
Fräs skalad, grovhackad lök glansig med hackade stjälkar i olja i en kastrull. Tillsätt vin och vinäger och låt sjuda in i löken.

2
Blanda i vatten, fond och grädde. Rör ut mjölet i 1 dl av yoghurten och vispa ner i soppan. Sjud några minuter så att den reder sig. Låt soppan kallna. Sila av hacket.

3
Finfördela basilikabladen med soppan i mixer eller matberedare. Häll upp den i en skål och vispa i resten av yoghurten. Smaka av med gourmetsalt, peppar, socker och grön tabasco.

4
Fördela soppan i fyra tallrikar och lägg en stor sked tomatsalsa i varje. Droppa lite örtgrön olja runtom.

5
Att äta till: Tapenade (oliv- och sardellröra). Kärna ur 100 g svarta oliver med kärnor. Häll av oljan från 1 ask (56 g) sardeller och låt dem rinna av lite. Kör oliver och sardeller med 1-2 msk kapris och 1 vitlöksklyfta i matberedare eller mixer. Tillsätt cirka 1/2 dl olivolja, lite i taget, under tiden och kör till en jämn, men lite hackig massa. Smaka av med pressad citron, nymald svartpeppar och några matskedar hackad färsk basilika. Tillsätt eventuellt cirka 1/2 tsk strösocker om röran känns för salt.

6
Bred tapenade på rostade eller smörstekta brödskivor och strö över hyvlad parmesan- eller pecorino-ost.

7
Örtgrön olja: Mixa färska örtkryddor, som basilika, timjan, dill, persilja och kanske en bit vitlöksklyfta med 1/2-1 dl olivolja. Häll eventuellt örtoljan i en liten plastflaska med pip, så att det lätt går att droppa oljan som garnering.


Kommentar:
Soppan är en utmärkt sommarförrätt. Receptet på tomatsalsan hittar du här!
Karin Fransson är rikskänd från tv och radio, bland annat i radioprogrammet “Meny”. Hon driver Hotell Borgholm på Öland tillsammans med sin man Ove Fransson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top