Kalkon med hasselbackspotatis

Du behöver 1 st kalkon 2-3 kg 1.5 tsk salt 2.5 krm svartpeppar persilja färsk timjan eller rosmarin eller 1-2 tsk stött timjan smör till...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st kalkon 2-3 kg
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar
  • persilja färsk timjan eller rosmarin eller 1-2 tsk stött timjan
  • smör till stekning

Sås:

6.5 dl sky + buljong
6 msk vetemjöl + ca 1 dl vatten
2 dl vispgrädde
soja ca 1 msk japansk
2.5 msk portvinsgelé eller annan gelé
salt svartpeppar
1.5 msk portvin madeira eller sherry

Gör så här

1
Tina fryst kalkon i sitt plasthölje i kylskåp minst 2 dygn. Befria den sedan från plasten. Ta ur och spara inkråmet. Spola fågeln in- och utvändigt i kallt vatten och torka utsidan med hushållspapper. Lägg inkråmet (utan påse förstås) i en kastrull med vatten som drygt täcker och sjud cirka 20 minuter. Låt buljongen kallna.

2
Sätt ugnen på 175 grader.

3
Salta och peppra kalkonen både in- och utvändigt. Lägg i färsk eller torkad örtkrydda. Vrid vingarna bakåt och ýlåsý dem i varandra på ryggen. Bind ihop lårbenen längst ner med ett snöre. Fäst nedre delen av skinnet med en tandpetare.

4
Lägg kalkonen i en (liten) långpanna och pensla runt om med smält matfett. Smält så mycket (ca 1 dl) att det räcker till pensling flera gånger under hela stektiden, 2-2 1/2 timme.

5
Vänd fågeln med ena sidan ner. Stötta eventuellt med hopknycklad alfolie. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen och stek cirka 30 minuter.

6
Dags att vända och steka andra sidan cirka 30 minuter. Pensla med fett.

7
Vänd till sist kalkonen så att bröstet kommer upp. Stek 1-1 1/2 timme. Pensla då och då.

8
Kolla att kalkonen är färdigstekt så här: Stick i låret med provnål eller tandpetare. När köttsaften som då sipprar ut är ofärgad, är fågeln klar. Pröva också om det går lätt att vrida loss lårbenet i leden.

9
Täck med alfolie om stekningen drar ut på tiden och kalkonen ser ut att bli för mörk.

10
Färdigstekt? Lägg kalkonen på en skärbräda och täck med alfolie så att den håller sig varm.

11
Såsen:

12
Häll lite vatten i långpannan och lös upp stekskyn. Sila och mät upp den och inkråmsbuljongen i en kastrull. Spara levern.

13
Rör eller vispa ut mjölet i vattnet till helt slät redning. Vispa ner den i skybuljongen och sjud några minuter.

14
Passera den kokta kalkonlevern genom sil ner i såsen. Vispa i grädden.

15
Dags att smaka av noggrant – med soja, gelé, salt, svartpeppar och vin.

16
Tranchera – skära upp kalkon Skär först loss vingar och lårben.

17
Dela benen i “knäleden” och bena ur överdelen.

18
Skär ett snitt längs med mitten på ovansidan och lossa brösthalvorna.

19
Skär dem i fina skivor på snedden. Skär loss allt småkött och göm det under skivorna vid uppläggningen.

20
Hasselbackspotatis:

21
Räkna med 3 medelstora, jämnstora potatisar (ca 200 g) per portion,

22
samt smält margarin eller smör, salt och finsiktat ströbröd.

23
Sätt ugnen på 225 grader.

24
Skala potatisarna som helst ska vara ungefär lika stora. Skär dem i tunna skivor, men inte rakt igenom. Lättast är att lägga potatisarna mot kanten av en skärbräda och skära så att kniven vid varje snitt landar på skärbrädan och därmed blir potatisarna snittade på tvären.

25
Lägg nu potatisarna med den skivade sidan uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en (liten) långpanna. Pensla dem med smält fett och stek mitt i ugnen tills potatisarna fått färg och har mjuknat (pröva med provnål), cirka 45 minuter. Pensla potatisarna med smält fett ytterligare några gånger under stekningen. Strö över lite salt och siktat ströbröd (och/eller fint riven ost) mot slutet av stekningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top