Du behöver
- 1 st rossisallad litet huvud
- 1 st rödkål litet huvud
- 6 st grönkål späda blad
- 1 st broccoli
- 1 st schalottenlök
- 3 st apelsiner
- 0.5 dl pumpafrön
- 0.5 dl valnötskärnor
- 0.5 dl rapsolja kallpressad
- 2 msk rödvinsvinäger
- havssalt och svartpeppar från kvarn
- 140 g ädelost
Gör så här
1
Skölj och plocka salladen och kålen i små bitar och buketter. Blanchera grönkålen och broccolin, kyl ner i isvatten och låt rinna av.
2
Skala och skiva schalottenlöken. Skala apelsinerna med en kniv så att fruktköttet blir synligt. Skär ut skinnfria klyftor med hjälp av en liten kniv. Rosta fröna och nötterna i ugn eller i en torr varm stekpanna.
3
Blanda olja och vinäger, smaka av med salt och peppar och vänd ner alla ingredienser utom osten. Smula över osten vid servering.
Denna fräscha julsallad kan serveras som förrätt med bröd och smör, eller på julbordet till julskinka, kalkon, revbensspjäll och köttbullar. Salladen går enkelt att komplettera med kall potatis och korv i tärningar till en matsallad.