Jullax med stekta äpplen

Du behöver 500 g lax (i bit) 2 msk salt 1 msk socker 1 tsk vitpeppar grovkrossad 1 msk senap svensk 1 msk fransk senap...

Tillagningstid: 50 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 500 g lax (i bit)
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vitpeppar grovkrossad
  • 1 msk senap svensk
  • 1 msk fransk senap t ex dijon
  • 2 msk farinsocker
  • 0.5 msk soja
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk kryddnejlika malen
  • 0.5 tsk kryddpeppar malen
  • 1 st äggula
  • 1 msk ströbröd
  • 2 st röda äpplen
  • smör till stekning
  • 0.5 st gurka
  • 1 st rödlök
  • 1 st salladslök

Gör så här

1
Lax:

2
Gnid laxens köttsida med salt, socker och vitpeppar. Täck med plastfilm, ställ i kyl över natten. Värm ugnen till 225 grader. Torka av laxen lätt med hushållspapper och lägg med skinnet nedåt på ett ugnsgaller. Rör ihop allt till paneringen utom ströbrödet. Bred blandningen på laxen och strö över ströbrödet.Griljera i 15 minuter till fin färg.

3

4
Stekta äpplen:

5
Kärna ur och klyfta äpplena. Stek i smör till fin färg.

6
Skiva gurkan på längden till långa remsor med osthyvel. Skala och skiva rödlök och salladslök. Lägg laxen på fat, garnera med gurka, fördela äpplena runt om.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top