RECEPT FRÅN IK

Jullax med grönkål

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st grönkålsblad eller ett stort
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • 4 bitar laxfilé med skinnet kvar
  • salt
  • 2 msk japansk soja
  • 4.5 msk sesamfrö rostade

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka grönkålen noga. Repa bladen från mittstjälken och riv dem sedan i mindre bitar. Lägg kålen i en djup tallrik. Ringla över oliv­oljan och massera in den i kål­en med händerna. Strö över flingsalt.

2

Krydda laxbitarna med salt och halstra dem vackert guldbruna runt om i en het släpplättpanna, 1–2 minuter på varje sida. Tillsätt lite olja eller smör om det skulle behövas.

3

Lägg laxen på en papprad plåt, ringla över sojan. Lägg kålen bredvid laxen.

4

Sätt plåten mitt i ugnen i 10–15 minuter, tills laxen är genomstekt och kålen har fått fin färg.

5

Toppa laxen med rostade sesamfrön och den rostade grönkålen.

6

Tips  Den som vill kan göra en större sats av den rostade grönkålen och servera den vid sidan av.


Kommentar:
Jullaxen med rostad grönkål, soja och sesamfrön är en riktig publikfriare och passar även yngre gäster.

Recept