Du behöver
- 2 st grönkålsblad eller ett stort
- 1 msk olivolja
- flingsalt
- 4 bitar laxfilé med skinnet kvar
- salt
- 2 msk japansk soja
- 4.5 msk sesamfrö rostade
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka grönkålen noga. Repa bladen från mittstjälken och riv dem sedan i mindre bitar. Lägg kålen i en djup tallrik. Ringla över olivoljan och massera in den i kålen med händerna. Strö över flingsalt.
Krydda laxbitarna med salt och halstra dem vackert guldbruna runt om i en het släpplättpanna, 1–2 minuter på varje sida. Tillsätt lite olja eller smör om det skulle behövas.
Lägg laxen på en papprad plåt, ringla över sojan. Lägg kålen bredvid laxen.
Sätt plåten mitt i ugnen i 10–15 minuter, tills laxen är genomstekt och kålen har fått fin färg.
Toppa laxen med rostade sesamfrön och den rostade grönkålen.
Tips Den som vill kan göra en större sats av den rostade grönkålen och servera den vid sidan av.
Jullaxen med rostad grönkål, soja och sesamfrön är en riktig publikfriare och passar även yngre gäster.