Jordärtskockskräm med svartrot

Du behöver 700 g jordärtskockor 3 dl vispgrädde 2 st vitlöksklyftor 50 g riven parmesanost 1 msk smör 1 krm salt 0.5 krm svartpeppar 500...

Tillagningstid: 40 minuter
4 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 700 g jordärtskockor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • 500 g svartrötter
  • 1 st citron saften
  • 1 msk smör
  • 70 g bladspenat

Till servering

0.5 dl hasselnötter rostade utan skal
riven parmesanost

Gör så här

1

Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i grädden tillsammans med vitlöken. Sila av men spara grädden. Mixa skockorna och vitlöken med osten, och tillsätt sedan grädden under fortsatt mixning tills krämen är slät och lagom lös. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar. 

2

Skala svartrötterna under rinnande vatten och lägg över i en skål med vatten och pressad citron. Koka upp lättsaltat vatten med lite pressad citron i en kastrull. Skär rötterna i 10 centimeter långa bitar och låt sjuda i 8–10 minuter eller tills de är mjuka men med lite tugg. Låt rinna av, fräs sedan gyllene i smör. Krydda med salt, peppar och några droppar citron. 

3

Lyft rötterna ur pannan och lägg i spenaten. Fräs den hastigt, salta lätt. Skeda upp jordärtskockskräm i djupa tallrikar, lägg på spenat och svartrötter och toppa med rostade hasselnötter och parmesan. 


Kommentar:
Lyxig vegorätt med riktiga stjärnor från växtriket, förgyllda med parmesan, grädde och smör. Svårslaget utan att vara komplicerat!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top