Janssons frestelse med matjessill

Du behöver 3-4 st gula lökar 12 st medelstora potatisar smör och rapsolja till stekning, form och topping 4 dl vispgrädde 2 msk matjessillspad 150...

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3-4 st gula lökar
  • 12 st medelstora potatisar
  • smör och rapsolja till stekning, form och topping
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk matjessillspad
  • 150 g matjessill i bitar
  • 2 msk pankoströbröd
  • 1 msk finhackad dill

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. 

2

Skala och skär löken i ringar. Skala och skär potatisen i smala strimlor. 

3

Fräs lökringarna mjuka i smör och rapsolja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Ta upp löken på en tallrik.

4

Lägg potatisstrimlorna i pannan och fräs i smör och rapsolja cirka 10 minuter, rör om då och då. 

5

Koka upp grädden och smaka av den med sillspad.

6

Varva potatis, sill, lök och varm grädde i en smord ugnssäker form. Avsluta med grädde. Toppa med pankoströbröd och ringla över lite smör och rapsolja.

7

Grädda i mitten av ugnen tills den får fin färg och allt är genomgräddat, cirka 20 minuter. Garnera med finhackad dill.


Kommentar:
Den här varianten på Janssons frestelse kryddas med matjessill istället
för ansjovis. Vi fräser både lök och potatis, och kokar upp grädden, och
minskar på så sätt tillagningstid i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top