Janssons frestelse lagad på spisen

Du behöver 1 kg vinterpotatis 2 st gula lökar salt och peppar smör och rapsolja 125 g ansjovisfiléer 3.5 dl vispgrädde 1.5 msk ansjovisspad 1.5...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg vinterpotatis
  • 2 st gula lökar
  • salt och peppar
  • smör och rapsolja
  • 125 g ansjovisfiléer
  • 3.5 dl vispgrädde
  • 1.5 msk ansjovisspad
  • 1.5 msk ströbröd
  • 1 msk smör

Gör så här

1

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Skala och skär löken i ringar.

2

Fräs löken i smör och olja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Salta och peppra och ta upp på en tallrik.

3

Fräs potatisstrimlorna i två–tre omgångar i smör och olja i stekpannan, 5–8 minuter. Salta och peppra. Ta upp på ett fat.

4

Lägg tillbaka all potatis i stekpannan i två lager, med lök och ansjovis mellan lagren och på toppen. Ringla över grädden, blandad med ansjovisspad. Koka upp och sjud cirka 5 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av.

5

Toppa med siktat ströbröd. Lägg på smör i små klickar och gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter, passa noga så att den inte bränns vid.

6

Tips: Frestelsen kan göras någon dag i förväg och värmas inför servering.


Kommentar:
Gör Jansson på spisen, så kan den smakas av innan den gratineras i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top