Du behöver
- 1 kg vinterpotatis
- 2 st gula lökar
- salt och peppar
- smör och rapsolja
- 125 g ansjovisfiléer
- 3.5 dl vispgrädde
- 1.5 msk ansjovisspad
- 1.5 msk ströbröd
- 1 msk smör
Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Skala och skär löken i ringar.
Fräs löken i smör och olja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Salta och peppra och ta upp på en tallrik.
Fräs potatisstrimlorna i två–tre omgångar i smör och olja i stekpannan, 5–8 minuter. Salta och peppra. Ta upp på ett fat.
Lägg tillbaka all potatis i stekpannan i två lager, med lök och ansjovis mellan lagren och på toppen. Ringla över grädden, blandad med ansjovisspad. Koka upp och sjud cirka 5 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av.
Toppa med siktat ströbröd. Lägg på smör i små klickar och gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter, passa noga så att den inte bränns vid.
Tips: Frestelsen kan göras någon dag i förväg och värmas inför servering.
Gör Jansson på spisen, så kan den smakas av innan den gratineras i ugnen.