Jämtländskt tunnbröd

Du behöver 100 g margarin 1 l mjölk 1 dl ljus sirap 1 pkt jäst 1.5 tsk salt 1 dl vetegroddar rågsikt ca 11 dl...


30 portioner

Du behöver

  • 100 g margarin
  • 1 l mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 pkt jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl vetegroddar
  • rågsikt ca 11 dl
  • vetemjöl ca 7 dl

Till utbakning:

vetemjöl ca 6 dl + 1

Gör så här

1
Smält margarinet. Häll i mjölken och sirapen. Ljumma tills degvätskan är fingervarm, 37 grader. Lös jästen i degvätskan. Tillsätt salt och vetegroddar. Arbeta ner rågsikt och vetemjöl till en lös deg. Jäs degen på varmt ställe 20 minuter.

2
Mjöla bakbordet och stjälp upp ungefär halva degen. Arbeta den lätt till en längd. Dela den i 15 bitar och forma till runda bollar. Mjöla ytan. Kavla ut varje boll tills degkakan är så tunn att bakbordets mönster kan skönjas. Lyft och snurra på degkakan med en spade och kasta samtidigt mer mjöl inunder. Borsta bort överflödigt mjöl av den färdigkavlade degkakan. Rulla över med kruskavel. Lägg degkakan på het ugnsplåt och grädda på övre falsen i ugnens högsta värme. 1 tid för mjukt bröd, aningen längre för hårt bröd. Mjukt bröd får svalna under bakduk, hårt bröd ligger öppet. Vik ihop de mjuka bröden och förvara dem i frysen. De hårda får eftertorka och förvaras torrt och luftigt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top