Du behöver
- 300 g strösocker
- 100 g vatten (1 dl)
- 150 g äggvita (ca 4 st)
- 30 g strösocker (3 msk)
Gör så här
1
Mät upp 300 gram socker med 100 gram vatten i en kastrull.
2
Använd en rengjord rostfri bunke till äggvitorna, det får inte finnas något spår av fett i bunken! Separera vitor och gulor. Lättast går det att separera vita och gula med händerna som sil.
3
Koka upp socker och vatten till en het sockerlag utan att röra om. Temperaturen ska gå upp till 121–123 grader, kontrollera med termometer.
4
Vispa ihop vitorna när temperaturen på sockerlagen är uppe i ungefär 115 grader. Vispa i 30 g socker mot slutet och vispa till en styv äggvita.
5
Håll koll på sockerlagens temperatur med termometern och ha den vispade äggvitan redo. Dra av sockerlagen från värmen när temperaturen nått 121–123°.
6
Häll ned den heta sockerlagen i äggvitan i en smal stråle under vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den svalnar, det kan ta lite tid.
Tips! Italiensk maräng kan frysas i påse till ett senare tillfälle.