Du behöver
- högrev ca 1,2 kg benfri
- 2 msk smör till bryning
- 16 st soltorkade tomater sköljda
- 5 st schalottenlökar skalade
- 0.5 st purjolök sköljd
- 1 tsk salt
- vatten ca 6 dl kokande
- 10 st kryddpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 0.5 tsk svartpeppar grovmalen
- 3 st kvistar rosmarin
- 5 st timjan kvistar
- 5 st stjälkar slätbladig persilja
- 2 msk vetemjöl + 1
- 2 tsk balsamvinäger ev salt
Gör så här
1
Lägg fram köttet så att det inte är kylskåpskallt. Skär bort grova senor, dela köttet i serveringsbitar.
2
Bryn bitarna i smör i stekpanna och lägg över i en kastrull vartefter.
3
Skölj tomaterna i hett vatten innan de läggs i kastrullen med köttet tillsammans med lök, purjon (i två bitar) och salt.
4
Häll på vatten tills det nätt och jämnt täcker köttet. Koka upp och skumma av.
5
Lägg i kryddor och stjälkarna från persiljan, persiljebladen sparas att hackas till slut. Sjud köttet under lock på svag värme ungefär 1 1/2 timme tills det känns mört. Plocka upp och kasta purjobitarna och kryddstjälkarna. Sila över buljongen i en kastrull. Skaka samman mjöl och vatten och vispa ner redningen i buljongen. Koka 3 minuter. Smaka av med balsamvinäger och salt.
6
Häll såsen över köttet i grytan och värm igenom före servering. Strö på hackad persilja vid uppläggningen.
7
Servera med dinkelmix eller ris och rotsaker.