Italiensk klassiker: Ossu buco med saffransrisotto

italiensk klassiker när de är som bäst! Laga en mustig Ossu buco-gryta på kalvlägg bräserad med vin. Servera med en len och krämig saffransrisotto toppad med parmesan,

Tillagningstid: 60 minuter | Extra tid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 skiva kalvlägg
  • 2.5 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2 st selleristjälkar
  • 3 st tomater
  • olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 st lagerblad
  • 1 st rosmarinkvist

Risotto

1 l buljong
4 msk olivolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 dl risottoris
3 dl torrt vitt vin
1 st kuvert saffran
50 g smör
2-3 dl riven parmesan

Gör så här

1

Vänd köttet i mjöl, salta och peppra på båda sidor. Hetta upp olivolja och bryn köttet några minuter per sida, lägg upp på ett fat.

2

Lägg lök, morot och selleri i en gryta. Stek i olja cirka 5 minuter tills löken mjuknat, rör om. Häll i vinet, låt alkoholen koka bort. Tillsätt köttet.

3

Häll ner tomater, vatten, kalvfond och kryddor. Sänk värmen, sjud under lock i cirka 1 1/2 timme tills köttet är mört och släpper från benet.

4

Risotto Värm buljongen i en kastrull. Hetta upp olja i en annan kastrull och tillsätt lök och vitlök. Stek tills allt fått färg och är blankt, 5–10 minuter.

5

Höj värmen. Tillsätt riset, blanda, låt det dra åt sig av fettet. Fräs i några minuter under omrörning. Häll i vin­et, rör om och låt alkoholen koka bort en minut.

6

Tillsätt saffran, sjud under omrörning. Tillsätt lite buljong i taget. Låt varje slev koka in innan du tillsätter nästa. Koka riset al dente. Rör i smör och 2 dl parmesan. Smaka av. Låt dra under lock före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top