Inkokt makrill med rom

Du behöver 2 makrillar 2 msk naturell ishavsrom Lag: 1 liter vatten 1 msk salt 1 msk ättiksprit 10 vitpepparkorn 2 lagerblad Gör så här...


2 portioner

Du behöver

  • 2 makrillar
  • 2 msk naturell ishavsrom
  • Lag:
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättiksprit
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

Gör så här

1
Rundrensa makrillarna genom att först skära bort huvudena och sedan dra ur inälvorna genom huvudändan. Skär fiskarna i cirka 3 cm breda bitar rakt över. Borsta rent inuti bukhålsbitarna under rinnande kallt vatten.

2
Koka upp vattnet till lagen med alla ingredienserna. Lägg i fiskbitarna och låt dem dra (ej bubbelkoka) cirka 6 minuter.

3
Fisken kan serveras varm, men lämpar sig bra kall. Sätt kastrullen direkt i diskhon med kallt vatten. Byt vatten några gånger tills lagen med fisken är kall. Kan förvaras i lagen 2 dygn i kylskåp. Toppa skivorna med lite ishavsrom när de läggs upp på tallrik.

4
Inlagd slanggurka: Skala och hyvla en gurka med osthyvel. Låt gurkan dra 15 minuter i en lag av 1 dl ättiksprit, 1 dl strösocker, 1 dl vatten, 1 dl hackad dill och 1 kryddmått vitpeppar.

5
Örtagårdsklick: 1 dl gräddfil blandas med 1/2 dl lättmajonnäs, 1/2 dl hackad salladslök och persilja, 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar (obs uteslut örtagårdsklicken vid ev allergi!).


Kommentar:
Om fisken kokas dagen före är middagen klar så snart potatisen är kokt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top