Du behöver
- 2 makrillar
- 2 msk naturell ishavsrom
- Lag:
- 1 liter vatten
- 1 msk salt
- 1 msk ättiksprit
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
Gör så här
1
Rundrensa makrillarna genom att först skära bort huvudena och sedan dra ur inälvorna genom huvudändan. Skär fiskarna i cirka 3 cm breda bitar rakt över. Borsta rent inuti bukhålsbitarna under rinnande kallt vatten.
2
Koka upp vattnet till lagen med alla ingredienserna. Lägg i fiskbitarna och låt dem dra (ej bubbelkoka) cirka 6 minuter.
3
Fisken kan serveras varm, men lämpar sig bra kall. Sätt kastrullen direkt i diskhon med kallt vatten. Byt vatten några gånger tills lagen med fisken är kall. Kan förvaras i lagen 2 dygn i kylskåp. Toppa skivorna med lite ishavsrom när de läggs upp på tallrik.
4
Inlagd slanggurka: Skala och hyvla en gurka med osthyvel. Låt gurkan dra 15 minuter i en lag av 1 dl ättiksprit, 1 dl strösocker, 1 dl vatten, 1 dl hackad dill och 1 kryddmått vitpeppar.
5
Örtagårdsklick: 1 dl gräddfil blandas med 1/2 dl lättmajonnäs, 1/2 dl hackad salladslök och persilja, 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar (obs uteslut örtagårdsklicken vid ev allergi!).
Om fisken kokas dagen före är middagen klar så snart potatisen är kokt.