Du behöver
- 1 kg laxfilé skinn- och benfri
- 5 dl vatten
- 1 dl ättika 12 %
- 0.5 dl strösocker
- 3 tsk salt
- 4-5 st vitpepparkorn
- 2 st kryddpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 1 st liten gul lök
- 1 st liten morot
- dillkvistar
Örtagårdssås
2 dl gräddfil
3 msk majonnäs
3 msk finhackad dill och persilja
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar
Gör så här
Skär laxen i mindre portionsbitar.
Koka upp vatten och tillsätt ättika, salt, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Skala lök och morot och skär i grova bitar. Lägg ner i det uppkokta vattnet och sjud i cirka 10 minuter under lock.
Lägg ner laxen och sjud den i 5–6 minuter tills den är genomkokt. Lägg upp laxen på ett fat att kallna, och ställ även lagen att kallna. Häll sedan den kalla lagen över laxen och låt dra i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.
Blanda samman alla ingredienser till såsen.
Lyft upp laxen ur lagen och servera den kall med dillkvistar och citronklyftor tillsammans med potatissalladen och örtsåsen.
En kall lax med örtig sås är ett gott alternativ vid sidan av sillen som mättar till potatisen.