RECEPT FRÅN IK

Inkokt lax i portionsbitar

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
10 portioner

Du behöver

    Lag

  • 2 st bananschalottenlökar skalade, skivade
  • 5 st stjälkar i bitar
  • 1 st morot skalad, skivad
  • 12 st vitpepparkorn
  • 2 dl inläggningsättika 6 %
  • 3 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 800 g laxfilé (700 utan skinn)

Gör så här

1
Koka upp lagen och låt koka i 5 minuter. Låt svalna till fingervarm.
2
Sätt ugnen på strax under 100 grader. Dela skinnfri lax i bitar om 40–50 gram per bit. Lägg bitarna tätt i en ugnsform. Häll lagen över så att den täcker. Om lagen inte täcker så gör mer lag eller fyll på med lite vatten.
3
Tillaga laxen sakta i ugnen med ett bakplåtspapper över i cirka 30 minuter. Fisken ska få en innertemperatur på 43 grader, använd termometer. Ta ut ur ugnen och kyl genom att sätta formen i en större form med kallt vatten i.
4
Förvara laxen i lagen i kylen tills det är dags för servering. Ta upp laxen med hålslev, låt rinna av och lägg upp den på ett fat. Dekorera med dillvippor och servera med örtsås.

Recept // Fler fiskrecept