Du behöver
- 2 st bananschalottenlökar skalade, skivade
- 5 st stjälkar i bitar
- 1 st morot skalad, skivad
- 12 st vitpepparkorn
- 2 dl inläggningsättika 6 %
- 3 dl strösocker
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 800 g laxfilé (700 utan skinn)
Lag
Gör så här
1
Koka upp lagen och låt koka i 5 minuter. Låt svalna till fingervarm.
2
Sätt ugnen på strax under 100 grader. Dela skinnfri lax i bitar om 40–50 gram per bit. Lägg bitarna tätt i en ugnsform. Häll lagen över så att den täcker. Om lagen inte täcker så gör mer lag eller fyll på med lite vatten.
3
Tillaga laxen sakta i ugnen med ett bakplåtspapper över i cirka 30 minuter. Fisken ska få en innertemperatur på 43 grader, använd termometer. Ta ut ur ugnen och kyl genom att sätta formen i en större form med kallt vatten i.
4
Förvara laxen i lagen i kylen tills det är dags för servering. Ta upp laxen med hålslev, låt rinna av och lägg upp den på ett fat. Dekorera med dillvippor och servera med örtsås.