Du behöver

  • 4 st kycklingfiléer klubbor eller kycklinglårfiléer
  • 1 st tandoorikrydda (ca 300 g)
  • 1.5 msk olja
  • Currysås:

  • 0.5 st lök finhackad gul
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 1.5 msk curry
  • olja ca 2 msk
  • 2 st tomater skållade skalade
  • 1.5 tsk farinsocker
  • tomatpuré ca 2 msk
  • kokospulver (från påse)
  • 1.5 msk soja
  • Att servera till:

  • kokt ris gult av gurkmeja
  • sallad

Gör så här

1
Dra av eventuellt skinn från kycklingdelarna. Skär några diagonala snitt i kycklingdelarna ända in till kvarvarande ben.
2
Häll/skrapa ur tandoori-currypastan i en stor skål. Rör i lite olja. Lägg och vänd ner kycklingdelarna i blandningen och se till att alla får del av currypastan. Låt dem marineras 3-4 timmar.
3
Currysås: Fräs lök, vitlök och curry i olja tills det hela blir mörkt, men inte bränt. Finhacka och tillsätt tomaterna. Blanda i tomatpuré och kokospulver. Låt blandningen sjuda utan lock cirka 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite soja så att såsen blir mörk.
4
Koka ris enligt anvisning på paketet. Rör i 2-3 tsk gurkmeja så att riset får fint gul färg under kokningen.
5
Sätt ugnen på grill och 200 grader. Pensla en långpanna eller stor ugnssäker form med olja, lägg i och grilla de marinerade kycklingdelarna cirka 45 minuter. Vänd kycklingbitarna flera gånger under tiden. De ska som färdiga ha stark färg och köttet ska vara helt genomstekt/grillat.
6
Sallad att äta till: Blanda 1/2 liten gul, strimlad lök, 3-4 ananasskivor, skurna i små bitar, cirka 1 dm hackad färsk gurka, 1/2-1 grön strimlad paprika och 1 stor finhackad tomat. Salladssås: Rör ihop 1/2-1 dl ananasspad och 1-2 msk ljus vinäger. Smaka av med salt och blanda såsen med grönsakshacket.

Kommentar:
Ett recept från restaurangen Shanghai i Örebro som gärna mixar asiatisk mat av olika slag.

Passar till:

Recept // Fler kyckling & fågelrecept