Du behöver
- 2 st kokta humrar frysta, tinade
- 400 g spagetti
- 2 st klyfta vitlök
- 0.5 st röd chili färsk
- 0.5 tsk chiliflakes
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré gärna extra koncentrerad, t ex Mutti
- 2 dl torrt vitt vin oekat
- 4 st kvisttomater skållade, skalade, tärnade
- 1.5 msk koncentrerad hummerfond
- 50 g smör rumstempererat
- socker
- salt
- svartpeppar
- 2 msk finskuren bladpersilja
- 0.5 st citron
Gör så här
Plocka ut så mycket kött som möjligt ur humrarna, och ta gärna vara på vätskan som finns i. Skär hummerköttet i mindre bitar. Detta kan göras i förväg, förvara i kyl.
Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull. Väg upp rätt mängd pasta. Koka upp skållningsvatten till tomaterna.
Hacka två klyftor vitlök och den färska chilin. Fräs hackad vitlök och chili med chiliflakes i olivolja i en stor stekpanna några minuter utan att vitlöken tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ett par minuter. Häll i vinet och koka ner till ungefär hälften. Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokande vatten. Dra av skalet. Kärna ur dem och skär fruktköttet i små tärningar. Tillsätt i stekpannan tillsammans med fonden och låt puttra i cirka 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisning på paketet men korta koktiden med ett par minuter. Spara någon deciliter av pastavattnet.
Pressa i den tredje vitlöksklyftan i pastasåsen och rör ner smöret lite i taget. Smaka av såsen med en nypa socker, salt och peppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen och låt puttra klart i pannan, späd med sparat pastavatten vid behov. Vänd ner hummerkött och eventuell hummervätska allra sist.
Lägg upp i tallrikar och toppa med persilja och citronskal. Servera genast!
Tips: Koka en god fond på hummerskalen. Hummer kan ersättas med räkor för variation.
Chili, vitvin, tomat, vitlök, smör och hummer gör pastan till en vinnare. Pasta ska serveras alldeles nylagad, så låt gästerna vänta på pastan och inte tvärtom.