Hummerpasta med chili

Du behöver 2 st kokta humrar frysta, tinade 400 g spagetti 2 st klyfta vitlök 0.5 st röd chili färsk 0.5 tsk chiliflakes 2 msk...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st kokta humrar frysta, tinade
  • 400 g spagetti
  • 2 st klyfta vitlök
  • 0.5 st röd chili färsk
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré gärna extra koncentrerad, t ex Mutti
  • 2 dl torrt vitt vin oekat
  • 4 st kvisttomater skållade, skalade, tärnade
  • 1.5 msk koncentrerad hummerfond
  • 50 g smör rumstempererat
  • socker
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk finskuren bladpersilja
  • 0.5 st citron

Gör så här

1

Plocka ut så mycket kött som möjligt ur humrarna, och ta gärna vara på vätskan som finns i. Skär hummerköttet i mindre bitar. Detta kan göras i förväg, förvara i kyl.

2

Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull. Väg upp rätt mängd pasta. Koka upp skållningsvatten till tomaterna.

3

Hacka två klyftor vitlök och den färska chilin. Fräs hackad vitlök och chili med chiliflakes i olivolja i en stor stekpanna några minuter utan att vitlöken tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ett par minuter. Häll i vinet och koka ner till ungefär hälften. Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokande vatten. Dra av skalet. Kärna ur dem och skär fruktköttet i små tärningar. Tillsätt i stekpannan tillsammans med fonden och låt puttra i cirka 10 minuter.

4

Koka pastan enligt anvisning på paketet men korta koktiden med ett par minuter. Spara någon deciliter av pastavattnet. 

5

Pressa i den tredje vitlöksklyftan i pastasåsen och rör ner smöret lite i taget. Smaka av såsen med en nypa socker, salt och peppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen och låt puttra klart i pannan, späd med sparat pastavatten vid behov. Vänd ner hummerkött och eventuell hummervätska allra sist.

6

Lägg upp i tallrikar och toppa med persilja och citronskal. Servera genast!

7

Tips: Koka en god fond på hummerskalen. Hummer kan ersättas med räkor för variation.


Kommentar:
Chili, vitvin, tomat, vitlök, smör och hummer gör pastan till en vinnare. Pasta ska serveras alldeles nylagad, så låt gästerna vänta på pastan och inte tvärtom.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top