Du behöver
- 100 g smör
- 2 st hummer
- 200 g räkor skalade
- 4 st gelatinblad
- 5 dl mellangrädde
- 3 dl matyoghurt
- 1 dl gräslök
- 1 dl dill
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- peppar
Till servering
80 g forellrom
dill
200 g kavring
Gör så här
Börja med kavringsbottnen: Smält smöret på låg värme. Mixa under tiden kavringen till smulor, och blanda sedan med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en form med kanter (cirka 20 x 30 centimeter) klädd med plastfolie. Ställ formen i kylen i 30 minuter så att bottnen stelnar.
Rensa humrarna under tiden: Knäck försiktigt klorna och pilla ut köttet så helt det går. Spara till garnering. Grovhacka resten av köttet från humrarna tillsammans med räkorna. Lägg i en sil att rinna av lite.
Blötlägg gelatinet i 5 minut-er. Koka under tiden upp grädden. Ta av kastrullen från plattan och lägg i de urkramade och mjuka gelatinbladen, rör tills de smält. Rör ned yoghurten. Finhacka gräslök och dill och rör ned i smeten tillsammans med skaldjurshacket och senap, smaka av med salt och peppar.
Häll skaldjurssmeten på kavringsbottnen. Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst ett par timmar, men helst över natten, tills smeten stelnat.
Skär fina bitar eller stansa ut rundlar eller annan önskad form, garnera med rommen och en dillvippa.
Tips Ersätt forellrommen med löj-, sik- eller stenbitsrom.